torsdag den 30. april 2009

Hvorfor det er farligt at ødelægge regnskoven?

Som de fleste ved, bliver der hverdag fældet store arealer af regnskov, rundt omkring i verden. Dette kunne man godt tro var ganske ufarligt, da man samtidig med at man fælder skoven genplanter den, men det har en stor konsekvens, det skyldes et par forskellige faktor, som er nævnt i de tidligere indlæg. (12 og 13)
Dette skaber lokale, regionale og ikke mindst globale klimaændringer, da regnskoven spiller en stor rolle i det globale klima. Ved at fælde regnskoven forringes landbrugsmuligheden i det omkringliggende areal, da den næring svampeefekten forsvinder, i kraft med fældningen af regnskoven.
Der er mange der går i den tro, at hvis vi fældede regnskovene ville der forekomme stor iltmangel på Jorden, det er ikke en af konsekvenserne, hovedeparten af iltproduktionen på jorden kommer fra alger og ligende planter i havene.

Hvorfor forbyder man så ikke bare fældningen af regnskoven?
Det er et stort problem da regnskovene ligger i flere lande, og for de fleste af disse lande er det stor indtægtskilde. Da mange af de lande der udnytter regnskoven er fattige er det svært at overbevise dem om konsekvensen, da de dermed må finde en alternativ indtægtskilde. Så det er ikke en beslutning som EU eller USA alene kan tage.

Så at redde regnskoven er nemme sagt end gjort.

Skovens økologi


Regnskove er defineret ved et sted, hvor nedbørsmængden overstiger fordampningstabet måned for måned.
For bedre at kunne forstå, hvilke foreskelle der er på en regnskov og en dansk skov, har vi valgt at vise denne figur.
Først og fremmest ses der en tydelig forskel i næringsstofferne. I regnskoven er de fleste næringstoffer i planterne. I en dansk skov er de fleste næringsstoffer i jorden, men samlet har regnskoven flest næringsstoffer. I regnskoven regner det rigtig meget, hvilket også er med til at skylle muldlaget væk. Og derfor har regnskoven også et meget tyndt muldlag i forhold til den danske skov. I regnskoven er der en hurtig omsætning pga. den høje temperatur og det heftige regnvejr. Modsat i Danmark, hvor vi har en kold vinter, der sætter en bremser for omsætningen i denne periode.