torsdag den 23. april 2009

Drivhuseffekten

Jorden får energi fra solen. Det meste af dette energi er lysenergi og varmeenergi. Ca. 30% af denne energi kastes tilbage til verdensrummet via. luften, skyerne og jordens overflade, ca. 19% bliver optaget af atmosfæren, og ca. 51% bliver optaget af jordens overflade (landjord og have), 0,5% af de 51% bliver brugt til fotosyntesen.
Uden en atmosfære vil jordens gennemsnitstemperatur være -18°, fordi den samme energimængde som jorden får tilført bliver sendt tilbage til verdensrummet. Atmosfæren gør dog at jordens gennemsnitstemperatur er +15°.
I atmosfæren opsuges en del af varmestrålingen af forskellige gasser, heraf: vanddamp, kuldioxid, metan og CFC-gasser. Disse gasser gør at jorden får sin varmestråling retur.
Dette betegnes som atmosfærens naturlige drivhuseffekt. Det kaldes drivhuseffekt fordi, at atmosfæren kan sammenlignes med glasset i et drivhus.




Kulstofkredsløbet.

Denne tegning er en illustration a kulstofkredsløbet, tallene på denne illustration viser hvor meget hver enkelt faktor udleder af kulstof årligt, tallene er angivet i gigaton som svarer til en milliard tons eller 10^15 gram.
Kuldioxid udgør 0,035% af volumen i atmosfæren. Kuldioxid bliver blandt andet benyttet af grønne planter samt nitrifikationsbakterier da de kræver kuldioxid til at opbygge deres organshistorier, kuldioxiden bliver benyttet som planternes kulstofskilde, hertil bruger de også solen som lysenergikilde.
Planter danner så via fotosyntesen glukose og ilt. Kuldioxiden bliver brugt til at lave ilten.
Nitratbakterierne bruger ligeledes de grønne planter, kuldioxid og vand til at danne glukose, men istedet for lys som planterne bruger som energikilder, skaffer de sig energi ved at ilte nitritioner til nitrationer.
Noget organisk materiale bliver ikke nedbrudt, heriblandt : olie, gas, og kul. Disse kaldes for de fossile grundstoffer. Det der gør fossile grundstoffer noget specielt er at de kan antænde uden ilt, og det medfører at der bliver en forøget koncentration af kuldioxid i atmosfæren da der hele tiden bliver brændt fossile grundstoffer af.